Pátek, 19. dubna

Způsobují větrné elektrárny sucho?

brownova.levandule 16.8.2018

Nevím a nedovedu na otázku odpovědět. Je to zajímavá spekulace.

Koloběh vody v přírodě je malý a velký. V malém se voda odpaří z moří a do moře zase naprší, ve velkém se odpaří z moří a naprší na pevninu, kde se průsaky půdou (spodní vody) a povrchovými vodami cestou potoků a řek vrací zpět do moře. To se učí děti na základní škole. Učí se i to, že odpařenou vodu z moře na pevninu dostane vítr. Nebude-li vítr, nebude tedy ani koloběh vody v přírodě. Zastavit vítr je tedy špatné.

Větrné elektrárny berou větru kinetickou energii a tedy ho "zastavují", ale je to významné? Má větrná elektrárna potenciál něco ovlivnit?

Tady už se dá pracovat s čísly. Bez znalosti složitých přírodních cyklů a chování vlhkého vzduchu, jeho ochlazování a kondenzování vody při expanzi (mimo jiné i na lopatkách větrných turbín - ejhle vítr na nich ztrácí vodu) lze pracovat s energiemi. Zpomalený vítr můžeme metodou superpozice rozdělit na vítr zastavený a nezpomalený. Kolik větru tedy větrníky zastaví?

Na internetu se můžeme dočíst, že instalovaný výkon větrníků jen v sousedním Německu činí cca 24000MW (výkon tuctu Temelínů) a do roku 2030 má činit báječných 30000MW (více než dvojnásobek instalovaného výkonu elektráren v ČR).

Použijeme-li známou rovnici pro energii E=1/2*m*v^2 a upravíme ji pro výkon tak, že místo E dosadíme výkon a místo hmotnosti m [kg] dosadíme průtok [kg/s] zjistíme, že uvažovaný vítr o rychlosti 15 m/s jsme výkonem 24GW schopni zastavit v množství 215 milionů kg/s. Nese-li každý kilogram vzduchu v průměru 10 g vody (i-x diagram vlhkého vzduchu) dokážeme zastavit  2,15 mil kilogramů vody za sekundu. To je 2150 m3/s. Za den to pak činí  cca 185 mil m3. Na ploše ČR cca 78000 km2 tedy cca 78 mld m² to představuje úbytek srážek 2,3 mm/den.

Vypadá to tedy, že se nejedná o zanedbatelné číslo, potenciál tady je i když celá problematika proudění vzduchu bude daleko složitější a skutečné ovlivnění nejspíš mnohonásobně nižší.

Kde tedy dělám chybu, když odborníci vliv větrných elektráren neřeší a odmítají? V negativech VE se píše cosi o vlivu na energetickou soustavu, o hluku, plašení ptáků, mihotavých stínech, rušení radiového signálu a o estetickém dopadu. Vlivy na globální ekosystém, na koloběh vody - žádné. ???

A ještě jedna konspirativní zajímavost. Větrné elektrárny se odstavují (a natočením lopatek snižují odpor) při větrech nad 25 m/s, aby nedošlo k jejich zničení, to znamená, že silné větry s prudkými srážkami by tak jako tak prošly. Ale to by znamenalo buď sucho nebo přívalové deště a to se snad neděje…

Tedy zničí nakonec ekosystém "ekologické" projekty?

Pokud ve výpočtu vidíte chybu - napište, opravím, poučím se, pokud bude zásadní, upravím i text nebo ho smažu... Opravdu NEVÍM a jen spekuluji.

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.