Čtvrtek, 25. dubna

Zpátky do středověku

český venkovan 8.5.2020

Tak nám poslanci odhlasovali, že matematika je naukou tak zbytečnou a zatěžující hlavy budoucích ředitelů zeměkoule, že je potřeba ji zrušit.

Nejsmutnější na celé kauze je to, že to bylo na návrh vlády, a ve vládě s tímto debilním návrhem přišel člověk, kterému by úroveň vzdělání mladé generace měla být nejbližší, tedy ministr školství.

 Přiznávám, že mi to hlava nebere a myslím, že nebožtík Jan Ámos Komenský musí ve svém hrobě rotovat jako čamrda.

Debata o povinnosti maturity z matematiky se ve vlnách vrací už pěknou řádku let a je holou skutečností, že úroveň znalostí na středních školách je postupně snižována, přičemž požadavky pedagogů, a obecně odpovědných, je degraduje stále razantněji.

Osobně jsem si to vyzkoušel někdy před pár lety, kdy se experimentovalo s dvoustupňovou formou maturity – tedy maturant si mohl vybrat lehčí či těžší test a tím i úroveň prověřovaných znalostí.  Bez jakékoli přípravy jsem si (tehdy) asi třicet let po své maturitě zkusil test obtížnější úrovně a s úžasem a hrůzou jsem zjistil, že jsem ocitl někde na pomezí osmé třídy základní školy (jsem první ročník z generace, která devítku vynechávala) a prváku na gymplu. Lehčí úroveň jsme z jakési obavy o uchování si svého duševního zdraví raději ani nezkoušel.

Obávám se, že osnovy z matematiky od té doby přísnější požadavky nezavedly, spíše naopak – a přesto člověk odpovědný za vzdělanost navrhuje povinnou maturitu z matematiky zrušit. Pravda – odsouhlasený návrh možnost maturovat neruší úplně – student bude mít stále možnost výběru mezi matematikou a nějakým jazykem (jen tiše doufám, že v tom není zahrnut i jazyk český), přesto si s jistotou limitně se blížící nekonečnu, troufám prohlásit, že počet maturantů z matematiky bude minimální.

Jak je tohle vůbec možné. I jen průměrně uvažujícímu člověku musí být jasné, že matematika je základem a odrazovým můstkem prakticky pro všechny další obory – jen namátkou je nutná pro pochopení základů logiky, fyziky, chemie a dokonce i dnes do nebe vynášené a všudypřítomné kybernetiky a počítačologie. Prostými slovy – bez matematiky se ve těchto a ani dalších oborech nemáte šanci.

Nedávno jsem ze šuplete vytáhl věc patřící dnes už skutečně spíše do muzea – logaritmické pravítko a docela se bavil nad udivenými pohledy mladších členů rodiny, když jsem se jim snažil vysvětlit, že ten kus plastu je přímým předchůdcem něčeho tak banálního, jako je obyčejná kalkulačka. Stává se mi, že z hlavy vypočítám potřebné numero dříve, než mlaďas najde  na dipsleji ajfónu ikonku, která kalkulačku otevře a pak zírá, jak že jsem to mohl vymyslet.  A že žák na konci prvního stupně základní školy má problémy s malou násobilkou, sečtením u tříciferných čísel či prostým dělením mne už neudivuje vůbec.

Co se to děje? Rezignovali jsme na vzdělání v blahé víře, že za nás všechno vypočítá mobil, tablet či počítač? Nebo věříme tomu, že skutečně všechno už lze vygůglit a tak nějaké počty už nejsou vůbec, ale skutečně vůbec, potřeba? Pokud ano, tak jsme právě vykročili špatným směrem – totiž směrem  totální degradaci požadavků na obecné vzdělání a následně razantní úpadek vzdělanosti společnosti jako celku.

Proč? Mají snad pravdu skeptici a příznivci konspiračních teorií o skryté, šedé vládě skupiny superelitářů, která jako šedá eminence ze zákulisí tahá za nitky a jejímž zájmem je prakticky jen to, aby se z miliard lidí stal jen jim podřízený, nevzdělaný a tím daleko snadně ji ovladatelný dav či stádo ovcí?  Tomu se mi moc věřit nechce.

Problém bude spíše v tom, že nejsou prachy – oblast vzdělání je u nás už hodně dlouho na okraji zájmu mocných, pozice a stav učitelský byl pak (nejen) dlouholetým působením jediné správné strany degradován na úroveň obtížného hmyzu a hromosvodu pro případy, kdy rodiče svým cíleným liberálním způsobem výchovy vytvoří ze svých ratolestí sobecké a nezvladatelné spratky, a žádné světélko na konci tunelu nevidím.

No abych to nějak uzavřel. Dnes parlament (mimochodem pro uvedené hlasovalo 78 z 99 přítomných poslanců, kde se flákalo zbývajících 101, se raději nechci ani domýšlet) odhlasoval zrušení povinné maturity z matematiky.

Jak dlouho bude trvat než se někdo (pokud jsem postřehl tak soudruzi piráti už s touto myšlenkou koketují) pokusí prosadit, aby maturitu dostal každý středoškolák? Následovat by mohla úprava ústavy, která by stanovila, že za středoškoláka bude nadále považován ten, kdo do školy chodil alespoň ve středu, no a za pár let nějaký cvok přijde s tím, že školy je možné zrušit úplně, čímž se vrátíme někam do doby před dobu vlády císařovny Marie Terezie.

Pak už budou jen dvě možnosti – buď do té doby zbytky vzdělanců stihnou vytvořit nějaké roboty, které nějak zvládnou to nevzdělané stádo pitomců řídit a živit,  nebo půjdeme jednoduše a přímou cestou – řečeno (s)prostě, stručně a srozumitelně  … do prdele!

Hezký den všem.

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.