Středa, 24. dubna

Věší nám bulíky na nos

český venkovan 20.8.2020

Kdo že, ptáte se? Babiš, Vojtěch, Prymula i Maďar.

Nemám jiné vysvětlení, pro to co se začalo dít, ledva se někteří z jmenovaných vrátili ze zahraniční dovolené, kterou mimochodem nahlas a důrazně běžnému lidu nedoporučovali, ale to bych bral jen jak malou úlitbu již zcela běžné aroganci vysokých politiků k lidu obecnému.

První začal připravovat půdu pan Maďar, když z pozice odborníka naznačoval, že bude nutné znovu narazit náhubky, když si Babiš ještě plaval v moři. Roli výkonné ruky na sebe vzápětí vzal ministr pěvec Vojtěch a s předstihem vyhlásil k 1. září návrat náhubků na hubu ne ledasjakých možných i nemožných místech a s mnoho možnými i nemožnými výjimkami.

Kdo sleduje vývoj takzvané pandemie C-19 může, se snadno přesvědčit, že vývoj počtů nových, vyléčený, těžkých i fatálních případů je možná až překvapivě pravidelný a docela dobře odhadnutelný. V určitých týdenních cyklech, kdy na začátku týdne je jeden den s nízkým počtem (pod dvěstě) pak se to vzroste někam k dvěstěpadesáti až dvěstědevadesáti nakažencům, zpravidla jeden den v týdnu to vyleze nad třista a pak už zase následuje pokles zpět ke sto padesáti. Tohle se opakuje už několik týdnů, řekněme od začátku prázdnin. Osobně si myslím, že poklesy o víkendech jsou pouhým zrcadlením nižšího počtu testů, takže bych si troufl prohlásit, že je to ustálený stav.

Přesto ministr (nejspíš také vlastník něčeho na způsob křišťálové věštecké koule) stanovil, že za dva týdny bude hůř a vydal rozkaz „Náhubky nasadit!“. Že by to bylo bez vědomí a souhlasu Babišova se věřit nechce, neboť premiér je předsedou prakticky všech co s virem souvisí (včet ně vedení komise pro chytrou karanténu, kterou jako orgán pro projekt postavený na informatice , vede bez znalosti práce na počítači), takž je jen logický závěr, že o tom co bude Vojtěch vyhlašovat, prostě vědět musel.

Logicky se ozvaly hlasy pro i proti. Zajímavé byla a je, že pro jsou především politici – tedy spíše laici v oblasti medicínské, ale profíci v oblasti ovládání moci, naopak proti se ozvaly hlasy až překvapivě vysokého počtu lidí z řad lékařů, epidemiologů a podobných profesí.

Mám zaměstnání, ve kterém se potkávám s docela velkým počtem lidí z nejrůznějších prostředí, a za těch pár dnů jsem se několikrát setkal s názorem, který by se dal shrnout do věty: „Za pár dní to babiš změní!“ Uplynulo pár dní, a co se stalo?

Babiš si zve svého poskoka na kobereček, aby mu laskavě vysvětlil, co že tím rozkazem vlastně myslel. Můj odhad je takový, že mnoho podmínek bude změněno a nemyslím, že by to bylo směr k zpřísnění podmínek.

Proč? Nevím. Ale troufnu si prohlásit, že tady totiž už vůbec nejde o nějakého vejra, či dokonce zdraví lidu. Tady jde o prachy a koryta. Blíží se volby a je třeba mazati medu kolem úst potenciálním voličům. Tak se opakovaně sehraje fraška s jednoduchým scénářem. Někdo – nemusí to být jen Vojtěch – vypustí zkušební sondu, omezení, či návrh evidentní blbosti a sleduje se reakce. Je-li nepříznivá, vyleze na scénu Babiš … a zařídí to. Vezme telefon … a zařídí to. Je zajímavé, že Vojtěchovi to nevadí, stalo se to už p několikáté, a on je zticha. Asi je za to dobře placen, nebo – což bych také úplně nevylučoval – na něj Babiš ve svých složkách má něco takového kalibru, že ze sebe raději udělá blba, než by něco riskoval.

No a závěr? Může být například takovýto – před začátkem volební kampaně bude pan Vojtěch degradován z ministra na občana, možná trafikanta, a šéf vyleze na tribunu a spustí: „Vážení, volte mne a naši stranu, vzpomeňte jen, jak jsem vás zachránil, když si Vojtěch špatně a zkumavky a vir nám sežral pětset miliard, vzpomeňte, jak jsem zabránil tomu, abyste znova museli nosit náhubky i doma na hajzlíku. Já to by…já to zařídil…já jsem vzal telefon a zavolal řeckým bohům, abyste si nemuseli nechat strkat řecké špejle do chobotů. Já to zařídím!“

A co udělá potenciální volič? Zamyslí se – ANO – on to zařídil, on zavolal, on toho nedouka Vojtěcha vyhodil, bacily pochytal a zpátky do zkumavek nacpal. Tak mu to tam hodím.

Vážení, a VO TOM TO JE!

Jo, a kde že jsou ti bulíci? Na nose, na našem nose…a jak se pěkně houpají.

Hezký den

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.