Čtvrtek, 28. března

V roce 1918 vzniklo Československo. Bude vlát i první Československá vlajka?

Slovan 30.7.2018

Československo bylo vyhlášeno 28. října 1918

Československá vlajka vznikla hned v den po vzniku první československé republiky. Pro větší politické problémy se jí stala tehdejší tradiční česká bílo-červená dvojbarevné (vrchní pás bílý, spodní pás červený).

 Státní vlajka Československa v letech 1918 - 1920

Přestože k tomuto výročí už probíhá spousta různých akcí, tak tuhle vlajku nějak není v mediích vidět,  proto se ptám, je to jen chyba, nebo je to záměrné utajování naší historie a naší historické vlajky?

Bude tato vlajka vlát na Pražským hradě a na státních budovách v České republice? Navíc byla pouze červenobílá vlajka státní vlajkou i nvě vzniklé České republiky..

Původní vlajku České republiky (dvoubarevnou) zavedla Česká národní rada ústavním zákonem č. 67/1990 Sb. s účinností ode dne vyhlášení (13. března 1990). Byla složena ze dvou stejně širokých pruhů, spodního červeného a vrchního bílého, při poměru šířky vlajky k délce 2:3 (podobná polská vlajka má poměr stran 5:8).

A ještě jeden dotaz, proč při prezidentových návštěvách krajů nevlají spolu s Českou státní vlajkou i vlajka Česká, Moravská nebo Slezská? Když je máme i ve státním znaku tak by jsme je měli používat.

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.