Čtvrtek, 28. března

Úsvit-několik myšlenek pro přemýšlivé voliče

Pavel Skeptik 21.7.2018

Pavel Kohout dnes zřejmě patří k tomu lepšímu, co naše mladá a nedokonalá demokracie vygenerovala. Patří k těm osobnostem jaké známe, většina jen letmo, z dob Národního obrození a budování I.republiky. Je vzdělaný a úspěšný. Takových je samozřejmě víc, ale on se snaží o své poznání a zkušenosti podělit nejen s odbornou veřejností, ale i s ostatními. S těmi, kteří se  zajímají kam naše země směřuje a mají zájem na tom, aby byla co nejlepší místo k životu. Spousta lidí jej dnes kritizuje poté, co vydal svůj Úsvit. Většina ani neví co tam je napsáno a ani se nesnaží o nějaký rozbor nebo alternativu, ale útočí na něj ideologicky, většinou z pozice nesnášenlivých levicových fanatiků! Ovšem, moderní levice totiž dovedla Západ do potíží srovnatelných s posledními roky života Říma před jeho pádem! Tím nechci říct, že evropská pravice je bez viny, i když ta spíše spočívá v převzetí schématu uplácení voličů, abychom mohli být zvoleni! Kohout se snaží vysvětlit jakých chyb se dopuští naši politici, proč jim to dovolujeme a jaké to bude mít asi následky!

Proto zde k úvaze, dle nadpisu, dávám několik jeho citátů. 

Zjistěte si něco více o politice a o historii. Nespoléhejte jen na jeden zdroj. K řízení automobilu potřebujete řidičský průkaz, který dostanete po složení zkoušek a praktických testů. K výkonu volebního práva nic podobného nepotřebujete, ale nebylo by lepší, kdyby všichni voliči věděli něco o politice, ekonomii a volebním programu, než aby volili jen podle obličeje? Anebo dokonce jen podle doporučení herců, zpěváků a bulvárních celebrit?

Ze zkušenosti víme, že zvyšování daní jde vládám mnohem snadněji než snižování výdajů. Dokonce i tzv. vláda rozpočtové zodpovědnosti složená z údajně pravicových stran nemá zábrany zvyšovat daně takřka od A až do Z. Teprve až opakovaně katastrofální volební prohra (Sobotkovo fiasko) přiměla jednoho z koaličních partnerů, aby se přece jen poněkud zamyslel.

Britové z větší části chápou evropskou integraci jako fotbalovou ligu. Jednotlivé kluby mohou být řízeny libovolně. Samostatně rozhodují o trenérech, hráčích, kropení trávníku, a tak dále. Soutěž řídí fotbalová federace, která by však měla mít jen minimální vliv na samotný její průběh. Rozhodčí píská fauly, ale nekope do míče. Soutěž ukáže, kdo je lepší.

Hospodářský úspěch Německa má daleko hlubší kořeny: sahají až do 18. století k pruskému králi Bedřichu Velikému. Kladl důraz na vědu, kulturu, náboženskou toleranci, ekonomickou svobodu a efektivní státní správu bez korupce. Díky tomu se Prusko stalo velmocí a postupně pohltilo zbytek Německa.

V objemech dotací, které jsou schvalovány na každé programovací období a na každý rok, není možné udržovat dostatečný pořádek ani při nejlepší vůli. Nehledě na případy, kdy tato vůle chybí. Kdyby evropské dotace měly zhruba desetinový objem, snad by náležitá úroveň kontroly byla možná.

Minimální podíl vlastních peněz na projektech financovaných z peněz EU je 15 procent - ovšem u ziskových projektů může být mnohem vyšší. Tzv. „evropské peníze“ však nejsou tak docela evropské. Polovina z nich jsou vlastně české peníze, které se vracejí domů oklikou přes Brusel.

K těm lepším z činů této vlády patří prosazení a přijetí nového zákona o veřejných zakázkách. Zákona, který není dokonalý, ale stále je lepší než původní norma. Novela zákona například odstraňuje možnost provádět čachry s kvalifikačními kritérii účastníků (typu „uchazeč musí působit na trhu nejméně 16,5 roku, musí mít obrat nejméně 241 milionů ročně, musí mít nejméně 78 zaměstnanců, z čehož nejméně jeden musí mít doktorát z babylonské asyrštiny“.)

Vážený pane prezidente, je známo, že jste orientován silně ve prospěch Evropské unie. Nezapomeňte však prosím na text prezidentského slibu podle platné Ústavy: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“

Když spočteme průměr, ukazuje se, že každý den včetně svátků, nedělí a sobot umře 16 komunistů a potažmo 16 voličů Miloše Zemana. Zeman samotný a hlavně ty všechny další ostudy a trapasy, které ještě napáchá, způsobí záhy to, že bude trnem v oku novinářům a hlavně celé společnosti. Ty příští volby budou již směřovat docela jinam.

A jeden, který mám obzvláště rád:

Poslanci a senátoři slibují na svou čest, že svůj mandát budou vykonávat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí - včetně těch, kteří nemají čest a svědomí.

 

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.