Čtvrtek, 02. května

To nemůžeme už dlouho vydržet!

Pavel Skeptik 11.9.2018

Včera jsem se při cestě autem dozvěděl velmi zajímavou, a hlavně smutnou věc. Tedy, mě to až tak nepřekvapilo, ale pokud k tomu dodáte čísla tak zjistíte, že je to prostě tragédie!

Platy jsou malé, ale náklady na zaměstnance vysoké. Je to vlivem toho, kolik zaměstnavatel platí na takzvaných nemzdových nákladech, což jsou hlavně odvody na sociální a zdravotní pojištění. V České republice je právě podíl těchto nemzdových nákladů na celkové ceně pracovní síly 27 procent. Což je víc, než je průměr všech evropských zemí. Ten je 23,7 procenta.

Ekonomové připomínají, že pojistné odvody mají negativní dopad na trh práce, především na motivaci zaměstnanců.

„Týkají se především lidí s nízkými příjmy, protože pojistné odvody odvádí každý z každé koruny, i ti nízkopříjmoví a nízkovzdělaní, a to je reálně problém České republiky, že má relativně nízké motivace k práci těch nízkopříjmových. Evropská unie nám dlouhodobě doporučuje, abychom snížili tuto zátěž a naopak ji přenesli do majetkových daní,“

 (s čímž nesouhlasím, radši bych řekl: vůbec tyto prachy nevybírejte, aspoň je nikdo nerozfrcá!)

Eurostat poměřoval i platy zaměstnanců - tam jsme ale skončili až ve spodní polovině tabulky. Takzvané jednotkové náklady práce jsou u nás v přepočtu kolem 10,5 eura na hodinu, zatímco průměr celé sedmadvacítky byl podle Eurostatu 23,5 eura.

Jsme devátí od konce s nejlevnějšími hodinovými náklady.

Také vyplývá, že z deseti států světa, které zatěžují podniky nejvyššími odvody za zaměstnance, je sedm států z Evropy.

Česká republika skončila na pátém místě.

Tak! A co s tím? Tato vláda už daně zvýšila, soc. dem. je zvýšit ještě chtějí a také zvýšit minimální mzdu!

Víte to někdo?

 

 

Zdroj ČRO1 

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.