Pátek, 29. března

Pozor! ....ý PES

český venkovan 14.11.2020

Co vás napadne, když se podíváte na částečně vytečkovaný text titulku?

Myslím, že většině lidí se vybaví místo teček jen dvě písmenka, čímž vznikne klasické varování umísťované na vrátkách domů a domečků ve snaze zabránit incidentu mezi neopatrným návštěvníkem a (možná) dobrým čtyřnohým chlupatým hlídačem.

Pravda je, že jsou občas i jiné varianty související s chlupáči, kteří se za oceldukovanými vraty mohou vyskytovat. Setkal jsem se  textem „Pozor! Hodný, ale strašně veliký pes!“, nebo texty tak říkajíc v obráceném gardu - „Nešlápněte na psa!“ – nebo dokonce výzvami k určité spolupráci s nejstaršími a nejvěrnějšími přáteli člověka – třeba:“ Zvonek nefunguje! Prosíme, hlasitým voláním uveďte v činnost psy!“. Nešť.

Zpět k původní otázce. Nástrah v titulku totiž nespočívá v tečkách ale v iniciálách. (pro absolventy nehumanistických oborů  techniky a některé skupiny dnešních maturantů – „iniciála“  je „první písmeno slova, které je výrazně odlišeno od ostatního textu velikostí, barvou nebo tvarem“). Ano – písmena P, E a S zd nejsou jako jedno slovo označující domestikovanou šelmu, ale jako tři Iniciály (tedy první písmena tří slov něčeho co bylo odpovědnými nazváno „ProtiEpidemický Systém“.

Tedy pes a PES. Zatímco ten malopísmenný zpravidla hlídá dům, nebo si lebedí v páničkově či paniččině posteli, ten iniciálový už dva dny hlídá vejra. Tedy přesněji stanovuje pravidla, postupy, hranice, opatření otvírací doby, zavírací doby, počty povolených lidí ve skupině venku, v bazénu, v lese, v obchodech, omnibusech, fiakrech, výtazích, doma, v práci, na rekreaci, možná dokonce i v těch postelích. Uveden v život byl včera jako nástroj, který by měl být přehlednější, jasnější, pochopitelnější a vůbec lepší než to co bylo dosud (to zase tak těžké zadání nebylo). Je tomu tak?

Nejsem si jist. Zkusil jsem si přečíst několik vysvětlujících textů, popisů či vysvětlivek, poslechl si i slova, která k tomu pronesl aktuálně za zdravotnictví odpovědný činitel, a hanebně přiznávám, že jsem příliš nepochopil.

Má tu být nějakých pět stupňů – v současné době je republika svými parametry v mezích stupně čtvrtého, pročež platí pravidla pro stupeň pátý. Uvedené stupně nemají být striktně uplatňovány na území celé republiky, jak to je dnes, ale budou se přizpůsobovat aktuální situaci v regionech – česká legislativa (aspoň pokud je mi známo) nezná – máme osady, obce, městyse (nebo městysy ?), města, městské části, statutární města, hlavní město, města s výkonem státní správy, okresy,  kraje, vyšší územní celky, Čechy, Moravu, Slezsko a já nevím co ještě. Kde co bude platit?  Co je to „region“ (také by to mohlo být označeno jako území „od našeho plotu, až tam kde měl soused loni kukuřici“). Kdo to stanoví? Na základě čeho? A to jsem jen u začátku, pak to začne platit. A nastane tanec.

Možná konkrétnější příklad popíše, co mám na mysli. Moje práce je dosti náročná na cestování a není úplně výjimečné, že během jediného týdne se mohu vyskytovat v Praze a (třeba i více než pěti krajích. Může se tedy stát, že si budu muset někde zjistit, kdy si jako posádka auta nesložená z členů rodiny oři jízdě roušky nasadit, kdy je můžeme zase sundat, kde nám umožní se najíst u stolu  a kde nám večeři do polystyrenového obalu dají z výdejního okénka, k tomu navíc musím znát čas či termín, do kterého mohu beztrestně sedět u toho stolu, či si mohu v polystyrénu zabalený gáblík odnést  bez toho, že bych bdělou policií nebyl potahován za nedodržení právě aktuální policejní hodiny.

Je toho ale ještě víc. Například bylo aktuálním státníkem pro zdraví řečeno, že o úpravě se bude rozhodovat vždy ve středu – chápu, že takto to naplánována vláda, kdo kdy ale bude rozhodovat, co a kdy platí v „regionech“ slovo nepadlo, ale to zas až tak důležité není. Spíš mne zaujalo, že pro rozhodnutí pro přeřazení „regionu“ do nižšího či vyššího stupně bdělosti platí jiné lhůty. Přesněji – aby „region“ mohl být přeřazen, z vyššího stupně do nižšího (méně přísného) musí dodržovat podmínky to nižšího stupně alespoň sedm dní, povinný přestup z nižšího stupně do přísnějšího ale už nastane po pouhých třech dnech nedodržení limitů (které mimochodem nikdo nezná, jen se ví, že jejich vyhodnocením vznikne jakýsi index). Jak ale bylo řečeno, rozhoduje se každou středu. Tak jak to bude? Řekněme, že „region“ splňuje podmínky volnějšího stupně od soboty do pátku (7 dní). Bude na rozhodnutí čekat do příští středy? Nebo to někdo rozštípne hned? A opačně, „region“ bude od čtvrtka ve volnějším stupni od čtvrtka (neb ve středu to někdo osvícený rozhodl), ale od pátku do neděle nebude plnit kvóty nezemřelých? Kde bude od pondělka? A kdo to rozhodne? Půjdou děti v pondělí do školy nebo se budou učit z domova? Můžu po půlnoci ven bez psa? Můžu si na zahradě vypít lahváče jen tak, nebo ho musím maskovat pytlíkem od mouky?

Bohužel, když tak nad tím přemýšlím, vybavuje se mi legendární věta, jejímž autorem je Jaroslav Hašek a byl jím vložena do nevymáchaných úst jistého Josefa Švejka: “Není možné, aby byl každej na světě chytrej. Protože kdyby byl na světě každej chytrej, tak by z toho každej druhej byl ouplně blbej!“ Měl pravdu. Proto už toho raději nechám nebo se do toho zamotám.

Takže na otázku v úvodu za sebe samého prohlašuji  pro mne je PES především zcela nevyzpytatelným a selským rozumem neuchopitelným zjevem, jehož hlavním úkolem je předstírat, že se tu někde vyskytuje někdo, kdo má tetičku, která znala úředníka, jehož strýček tomu prej rozuměl, a vytvářet tak dojem, že se něco dělá.

Tedy ZBYTEČNÝ PES!

Hezký den všem.

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.