Středa, 24. dubna

Poučení z doby koronavirové

Karel 29.8.2020

Někde se stala chyba. Nový (nebo zmutovaný?) virus se začal šířit. Rychle a nezadržitelně. Lék není, vakcína také ne. Chybí i základní ochranné pomůcky. K tomu všemu přispívá i nepřipravenost na takovou situaci v řadě států. To ovšem neznamená, že by politici přiznali selhání. Naopak se chlubí, jak situaci měli nebo mají pod kontrolou.

Bylo tady už něco podobného? Často se dává za příklad španělská chřipka, u které nastala epidemie po první světové válce. Někdy mor, cholera a jiné nemoci. Choroby, které decimovaly obyvatelstvo ve velkém.

Vlastně máme analogii i dnes. Analogii, ze které mrazí. Začalo to nenápadně, napadením stromů kůrovcem. Ohrožené byly staré a poškozené stromy, mladé se dokázaly ubránit. Obrana byla známá a vyzkoušená – zlikvidovat ohniska kácením a ochranou stromů chemickými prostředky. Narušil by se sice na místech zásahu lesní ekosystém, ale daleko méně, než celkovou likvidací lesa. Tam, kde není les, není žádný lesní ekosystém. Přitom máme dostatek odborníků na pěstování lesa, ale hlavní slovo se nechalo teoretickým ekologům a zcela nekompetentním ekoorganizacím. Ovšem za souhlasné masáže sdělovacích prostředků v čele s ČT. Výsledkem je pandemie, která bude mít za následek totální rozvrat lesů se všemi důsledky na hospodářství.

 

Virus a člověk

Jde o zcela běžný případ parazita a hostitele. U obou neustále probíhají mutace. Virus je nesmírně rychlý, mutace u lidí se projevují až po generaci. V lidské populaci jsou jedinci, kteří mají náhodné změny, které je chrání. Takoví jedinci mají v konkurenci výhodu a v dalších generacích by byli odolní vůči nákaze. Po několika desítkách let se stane ze (současného) viru obyčejná rýmička. Jenomže v té tobě už budou zcela jiné mutace, v tom má virus výhodu. Tuhle jeho vlastnost nezměníme, ale je možné ji omezit. Čím více nemocných, tím víc viru mezi lidmi, tím víc mutací.

Poučení: Je nutné maximálně omezit počet nakažených, vlastně snížit populaci viru.

Zdroj viru

Je virus přírodní, upravený, nebo uměle vyrobený? Byl do Číny zavlečen, unikl tam z laboratoře, z trhu se zvířaty, jde o předmět vojenského výzkumu? A zatajovala Čína šíření nového viru? Problém sám je již spousta takových, většinou nepotvrditelných informací. Zapomíná se na to podstatné – jde o mutaci viru, něco, s čím se lékaři dosud nesetkali. A je tedy jedno, kde se to stalo. Novou nemoc okamžitě nepozná ani ten nejlepší lékař. Tady je zpoždění zcela pochopitelné. S přibývajícím časem se nalezení zdroje stává obtížnějším. Mutace jsou souborem pokusů najít pro virus optimální způsob rozmnožování. Nejpravděpodobnější je přirozený způsob přes mezihostitele, lidský zásah by logicky mohl přenos na člověka urychlit, ale pravděpodobně by k něčemu takovému dříve či později stejně došlo.

 

Poučení: Nákaze novým druhem viru nelze zcela zabránit. Jen je možné při očekávání něčeho takového zpomalit šíření, v optimálním případě i znemožnit přenos na další osoby.

 

Nebezpečí nákazy

Čím více lidí na jednom místě, tím větší pravděpodobnost nákazy. Záleží i na chování, době expozice a dalších faktorech. Před každou takovou akcí a po ní by mělo být místo dezinfikováváno. Logické je takovým místům se vyhýbat. Tedy propagace nebo dokonce financování takových akcí je podpora šíření nákazy.

Poučení: Stát rozhodně neplní svou funkci. Nelze čekat se zavedením protiopatření až na dobu, kdy se ochladí. Nelze přijmout, že při stejném šíření nákazy někde budou protiopatření poměrně drastická, jinde se tváří, že se nic neděje. Účinné je především dezinfikovávaní, ať už chemicky, nebo třeba UV zářením. Na cestovních kancelářích nebo na hromadných produkcích není ekonomika státu závislá.

Zvládnutí epidemie

Nástup viru se podařilo zastavit. Národ byl oblbován, jak rychle se podařilo zajistit ochranné pomůcky a další potřeby. Pouhá slova, právě na začátku záleží doslova na každé hodině. Roušky si nakonec museli zajistit občané svépomocí. Nějaké nutné strategické zásoby žádného z politiků nezajímaly. A po právní stránce se ukázalo, že jsou (snad) nějaká navrhovaná opatření pro případ povodní. Navíc do problému kecal kde kdo – od opozice, která s žádným rozumným návrhem nepřišla, až po nečekaně aktivní soudce. Jak je situace nezvládaná, ukázaly nákazy v domovech důchodců.

Dávaly se peníze na udržení cestovek, hospod, všemožných kulturních zařízení. Nic víc by nepomohlo, než nechat zapracovat neviditelnou ruku trhu. Vše, co by se neudrželo, je zbytečné.

To, co se získalo v první fázi, bylo v podstatě zlikvidováno nesmyslně rychlým uvolněním.

Poučení: Stejně jako se nevysazují léky hned po zmírnění nemoci, je nesmysl překotně zmírňovat opatření proti epidemii. To, co se děje u nás, je zahrávání se zdravím a životy lidí.

 

Zmutoval virus v létě?

Jednou z příčin, proč během léta bylo méně nákaz, je intenzita UV záření. Oslabuje virus, případně jej zcela zabíjí. Jenomže UV index se na podzim snižuje. Můžeme tedy čekat nejen více nemocných, ale i těžší případy.

Poučení: Virus se chová stejně, jako jiné viry. Můžeme tedy použít to, co víme o jiných koronavirech.

Politici, experti a šílenci

Politici nejsou schopni přiznat, jaký průser svým jednáním spustili. Jak koalice, tak opozice není schopna současnou situaci zvládat. K tomu se přidávají různí experti sdružení v různých komisích. A nakonec se srocují nejrůznější šílenci, kteří tvrdí, že je to jen běžná chorůbka. I zcela bezpříznakový průběh ale může zanechat následky, které se projeví i po delší době.

Poučení: Každý hasič ví, že je třeba požár uhasit úplně, zasažené místo hlídat a nenechat po okolí běhat volně pyromany.

Léky a vakcíny

Na virus zabírají alespoň částečně i léky, používané proti jiným chorobám. Pomáhají, ale často mají i nepříjemné vedlejší účinky. U některých se alespoň zkrátí doba léčby. A tak se čeká na zázrak v podobě vakcíny. Různě rozpracované jsou stovky vakcín. Čína očkuje svoje vojáky, výsledky neoznámila. Rusové mají vakcíny hned dvě, věří si firmy z Anglie, Francie a USA. Nejvíce kritizovaná je ruská vakcína, pro nedostatečné vyzkoušení.

Poučení: Žádná vakcína nebude dostatečně vyzkoušená. Nebude se vědět, jak dlouho chrání a ani se nebudou znát případné vedlejší účinky. Na to prostě není čas.

Ještě horší však je, že v rámci protestu budou výsledky znehodnoceny těmi, kteří se očkování vyhnou. Budou latentním ohniskem další koronavirové epidemie.

 

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.