Čtvrtek, 25. dubna

Poděkování iDnes

Karel 30.12.2018

Reakce na redakční blog Nové diskuse měsíc poté - děkujeme  

Před měsícem spustil server iDNES.cz novou podobu diskusí a zavedl povinné registrace na jméno a příjmení. Jaká je situace dnes? I když je těch třicet dnů poměrně krátká doba na podrobné hodnocení, jednu věc bychom chtěli říct už teď:

Děkujeme vám všem, kdo jste nám dali svou důvěru a na iDNES.cz nyní diskutujete pod svým jménem.

Copak o to, lidi jsou hloupatý a zapomínají. Diskutovat pod vlastním jménem není problém, sám jsem to léta dělal. Jenomže důvěra se těžko získává a ještě obtížnější je ji udržet. To není jen názor můj, ale totéž si myslí i můj Gůgl. Smůla – také k vám ztratil najednou důvěru.  A to jsem nic neaktualizoval ani neměnil nastavení.

 certifikat.jpg

K dnešnímu dni je vás totiž už takřka sedmnáct tisíc. Za listopad jste do diskusí vložili 190 tisíc příspěvků. To je sice proti říjnu pokles zhruba na třetinu, ale pořád to denně představuje zhruba sedm tisíc příspěvků, mezi kterými převažují ty, které jsou opravdu k věci. A i když kvalitu neumíme na rozdíl od počtu změřit, vrátila se podle nás i podle řady ohlasů do diskusí korektnost a slušnost.

Do diskusí jsem nakouknul. Pár diskutujících tam mele bláboly mimo téma. Ostatně, články jsou takové, že vlastně není k čemu diskutovat.

Podle zkušeností administrátorů výrazně klesl podíl smazaných příspěvků, s vulgaritami se setkávají už jen ojediněle. Co nás velmi těší - čtenáře dál baví diskuse číst a věříme, že je to bude bavit stále víc. Svědčí o tom počet zobrazených stran. Navzdoru dvoutřetinovému poklesu počtu vložených příspěvků klesl počet zobrazených stran poměrně nepatrně (o 15%). Ukázalo se tedy, že čtenost diskusí není bezprostředně spojena s počtem vkládaných příspěvků.

Dovoluji si připomenout, že diskuse není článek. Neslouží tedy ke čtení, ale k diskutování. Abych vám osvěžil paměť: http://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse

Děje se také další věc, kterou jsme si přáli a očekávali. Kromě přeregistrovaných původních uživatelů se do diskusí hlásí stále více nových diskutujících. To je předpoklad pro to, aby se diskuse dál rozrůstaly, rozvíjely a oživovaly, a to i na webech, kde je pokles znát více, než například na Zprávách. I když se nově příchozích výslovně neptáme, jsme přesvědčeni o tom, že je láká i kultivovanější diskusní prostředí. A těší nás, že přibývá blogerů, kteří si svůj diskusní profil přímo propojují se svým blogem. Takto „podpesaným“ příspěvkům to hned dodává jinou váhu.

Váhu to má. Diskuse je čtivá a hlavně přínosná. Kdysi dávno jsem napsal, že moderování diskusí především znemožní autora. Neměl jsem pravdu – udělá to z něj doslova vola.

diskuse1.jpg 

Ještě jednou děkujeme všem, ať už diskutují aktivně, nebo diskuse čtou. Za vaše náměty pro další zlepšení předem děkujeme.

Počteníčko je to opravdu pěkné.

Vy jste někdy vzali v potaz nějaké připomínky? Jen jste zneužili pár sebestředných jedinců, kteří se tu teď předvádějí. Ale když tak prosíte, tak tedy: 

  • Laskavě si zapněte opravy chyb, když píšete článek (jsou označeny podtržením).
  • Podepisujte se nejlépe celým jménem, ať víme, kdo to psal. 
  • Nevymýšlejte si zlepšení. Žádné se vám nikdy nepovedlo.
  • Neslibujte. Lidé vám to mohou připomenout.
  • Zkuste někdy mluvit pravdu. A také dodržovat, co jste sami napsali.
  • Když uděláte něco špatně, alespoň se ještě sami nechvalte.
  • Když něco neumíte, nedělejte to. Diskuse můžete mít TADY. Je to levnější. 

Přesto vám děkuji. Díky posledním změnám jsem poznal, že jsou stále ještě místa, kde se blogeři k sobě chovají (alespoň většinou) slušně, kde je volná anonymní diskuse přímo podmínkou, kde adminky komunikují s blogery a kde ještě mají zájem na dalším zlepšení.

Těm několika zdejším kolegům, kteří ještě píší tak, aby mělo smysl článek číst, přeji štěstí a pevné nervy.   

Najdete mě TADY – a nejen mou maličkost. 

Diskusi otvírám ZDE. Občanku tam posílat nemusíte.

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.