Úterý, 23. dubna

Nudíte se? Staňte se internetovým trollem...

Ježo 21.12.2018

Jak tak sleduji zdejší prostředí a aktivity, hlavně některých profláklých ,,diskutérů" napadl mně článek mého starého přítele ,,Dva  Mraky", jistě si ho mnozí pamatujete. 

Sice pochází z dob, kdy měl ještě troll svou hrdost a nebyl jen triviální prudič a hajzl ale i tak je myslím platný i v dnešní době. 

Pro administraci a případné šťouraly, mám výslovné povolení jeho texty použít jak uznám za vhodné.

 Takže tady je:

Na objednávku přináším tuto archivní esej, neb téma je věčné.

Nudíte se? Staňte se internetovým trollem.



Všichni o nich mluví jako o tom nejnižším a nejhloupějším póvlu, zde je pár důvodů, proč se stát jedním z nich.




Trollové mají tu drzost snižovat skvělé diskutéry při jejich zásadním poslání přinést světu OSVÍCENÍ a PRAVDU. Troll je něco tak nízkého a vulgárního, že by normálního člověka ani nenapadlo dělat takového škůdce.
Normálního člověka možná ne, ale normálnost, ta šeď našich dnů, ubíjí mysl. Takže proč nezkusit osvěžit svou mysl trochou špičkového trollingu.
Troll je původně postava ze severské mytologie, je silný, zlomyslný a obvykle hloupý. Vy se samozřejmě chystáte stát tou chytrou menšinou.
Trolling je také metoda rybolovu, kdy se více nebo jedna návnad vláčí za lodí. Čert ví, jestli to má nějakou souvislost se vznikem pojmu trolling na internetu, ale sedí to perfektně. Rozhodně se nespokojte jen s jednou udičkou. Nahoďte mnoho prutů s lákavými návnadami vylepšenými ostrými háčky z kvalitní oceli. Jistě vytáhnete z kalných vod diskusí kapitální kousky.
Dobrý trolling neznamená říct druhému, že je hlupák, to jsou ponuré případy. Zmanipulovat toho druhého, aby ze sebe ve svém vzteku sám udělal hlupáka, to je skutečná radost trolla.
Vzbudit reakce druhých a sám zůstat nad věcí, pást se na jejich rozhořčení, ukázat to horší, co v diskutérech je, roztočit kolečka v jejich hlavách, až budou létat špony, jak se budou snažit vás vymést z diskuse. Troll mlsá negativní emoce.Výsledek obrázku pro do not feed the troll

Mysli diskutérů jsou pro trolla jako láhve šampaňského, studené a zdánlivě kompaktní se zátkami pevně zajištěnými kovovým košem. Ale troll ví, že uvnitř ho čeká jeho oblíbená dobrota pod nemalým tlakem. A tak jako se dá hrdlo láhve urazit jediným švihem šavle, troll otevře mysli lidí svými názory.
Chcete se stát internetovým trollem, ale máte pevné a jasné názory? Zapomeňte na ně. Úhledně je vyskládejte vedle počítače, než se nalogujete, vyzvednete si je, až se budete ze své trollí existence zase vracet do reálného života. Názor trolla není důležitý, důležité jsou názory ostatních. A co je v prudkém protikladu s názory ostatních, vzbudí autentickou a silnou reakci. Vyfabulujte si ten správný názor, který ostatní rozproudí. Zdvihněte svou falešnou vlajkou vysoko, ať je všem na očích. Mávejte s ní, vyzvěte ostatní ke zteči. A když je pořádně rozvášníte, až budou útočit jako smyslů zbavení, hoďte jim ten bezcenný kus hadru pod nohy a odejděte za jinými zábavami. Můžete se zdvořile rozloučit slovy: „Byli jste vytrollováni, mějte se hezky a zase někdy.“ Troll, i když je drsný jak třicítka glaspapír, se totiž ve vulgaritách nevyžívá. Vulgarity jsou kořením trollingu, nikoli jeho cílem a podstatou. Donutit ostatní vystartovat pomocí slovíček jako tajtrlík či pišišvor, je nesrovnatelně uspokojivější, než je zahrnout kanálnickou mluvou.
Nikdy nezapomeňte, že dobrý trolling je naprosto apolitický, ale z politických témat se dělají super návnady, na které ulovíte ty nejlepší exempláře hlupáků. Lov hlupáků je oblíbenou zábavou trolla. Jen málokdo totiž poskytuje lepší divadlo, než nadutý rozhořčený hlupák, který se chytil na provokaci a zuří a zuří, protože si uvědomuje, že naletěl a jeho hlupáctví vyplulo napovrch.
Chcete li lovit hlupáky, je třeba, aby chytrý člověk ve vašem textu poznal, že je to absurdní věc a vy jen provokujete. Jen tak hlupáka veřejně odmaskujete. Větší formáty jako třeba blogové články, či dokonce celé webové stránky jsou pro takový trolling ideální. Nemusíte se za hlupáky nikam honit, dorazí sami.
Napsat extrémní názor nebo provokaci tak, aby ani chytrý člověk nepoznal, že to nemyslíte vážně, není sice nic těžkého, ale to není lov hlupáků, je to provokace všech. Navíc se takový text musí napsat někdy tak, že troll pak sám vypadá jako omezenec, a to už nemusí být každému příjemné, i když žeň bývá opravdu bohatá.
Trolling není pro každého. Už jen to, že v sobě musíte najít kus zlouna, spoustu lidí dopředu vylučuje z řad trollů. Navíc při svých hrách naserete mnoho lidí a nebudou to jen hlupáci. Nakonec nutně narazíte na chytrého obratného diskutéra, případně dokonce specialistu, lovce trollů. Pokud v souboji břitkých poznámek, vycizelovaných urážek a dvojsmyslů prohrajete, je čas ukázat, že jste opravdový troll a máte kůži tvrdou jako kámen. Začátečník, který nachytal prvních pár hlupáků, snadno podlehne představě o vlastní dokonalosti a zapomene, že to není pouze drzost, co dělá silného trolla, ale i jeho chytrost a odolnost. Není horší pohled než na trolla, který se sám stal tím, komu se obvykle směje, blábolící hlupák, co se zalyká touhou druhého urazit, ale je za kašpara. Pokud jste to schytali a vtipné i peprné hlášky došly, neposkytněte ostatním pohled na svou bezradnost. Můžete tisícíkrát říct v diskusi ostatním, že jsou hlupáci, ale když to z diskuse nevyplývá, budete sami za hlupáky. Když jste poraženi, zabalte to, vytrollujete je příště, až odhalíte jejich slabá místa, pro kreativního trolla je zábavy dost po celém webu.
Na úrovni provozovaný trolling je zlomyslné, jízlivé a dekadentní umění. Pokud v sobě najdete trolla se žulovou kostkou místo srdce, dělejte to prosím stylově, ať se to dá po vás číst :-)

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.