Pátek, 26. dubna

Národní státy jakožto vývojový lapsus

Xenomorph 23.11.2018

    Toto není uživatelský článek v pravém smyslu slova. Chci zde upozornit na výblitek význačného emerického profesora, vést s ním polemiku a konfrontovat jeho/své názory s názory vašimi. Třeba se nakonec ukáže, že jeho teorie je blíže pravdě než nám známé pojetí, ovlivněné výukou historie či lokálním náhledem (zaprděných čecháčků). Ale možná jde o kamuflovanou ideologickou propagandu, která jen potláčí nevhodné informace, zdůrazňuje jiné a voila: modrý čtvereček se před očima změní na červené kolečko.

     Ale přejděme raději in medias res, tedy přímo k věci:
(Zde musím ctěné diskutéry upozornit, že je nanejvýše žádoucí, aby si celý článek z čt24 přečetli, byť by se jim zdál nechutně dlouhý nebo nechutného obsahu a způsoboval jim nauseu.)
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2657939-navrat-k-narodnim-statum-v-evrope-je-nesmysl-na-zapade-nebyly-a-na-vychode-selhaly

Úvodem musím říci: Nezdá se, že by pan profesor popíral úlohu států v historii (byť se kategoricky ohání slovy impérium, integrace, kolonizace), tím abscesem v jeho pojetí je slůvko národní. Meritem článku je toto: národní stát je nepravdivý mýtus.

A nutno říci, že na to pan profesor jde chytře: „Nemyslím si, že národ je fikcí. Je to skutečný soubor vztahů. Nepopírám, že národy jsou skutečnou společenskou entitou. Popírám jen, že národní stát hrál důležitou roli v evropských dějinách."

A tak se můžeme mimo jiné dozvědět, že balkánské národní státy odstartovaly první světovou válku. (čili jsou důvodem, nikoli záminkou, která se někomu setsakra hodila?). Ani následující řádky nás nenechají ani chvíli na pochybách, odkud vítr vane: Národní státy jsou totiž ze své podstaty křehké a slabé. Nenabízejí velký trh, který poskytuje jedině impérium nebo integrace.
Zajímavou (a pro mne novou) perličkou je toto sdělení: ...českoslovenští disidenti v 80. letech chtěli návrat k Evropě, nikoliv k národnímu státu. Věděli, že stát nemůže být sám, ale musí být napojen na vyšší evropskou politiku...

Vše se nám redukuje na problém epizody nově vzniklých národních států. Kde je -ptám se- např. úloha židovské oligarchie v novodobé historii? Zcela potlačena. Kde je ona všeobjímající internacionální ideologie, která zachvátila svět a likvidovala jeho stávající pojetí? Nestojí za zmínku. Kde je logický důsledek vzniku II. světové války díky frustraci z bídy a krize národa poznamenaného potupnou kapitulací? Je nahrazen kydy o křehkosti a slabosti národních států...

     Ne, že by to nestálo za zamyšlení. Nebo v tom nebyl kus pravdy. Ale takhle setřít národní státy a zařadit je jako krátkou, slepou větev historie mi přijde přinejmenším nepatřičné.


Nevím sice, za koho pan Snyder kope, ale i vzhledem k podpoře a věhlasu, který získává v dnešních renomovaných institucích, se to dá velmi dobře tušit. A teď už vážení diskutéři směle do mne (a do pana profesora Snydera)

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.