Pátek, 19. dubna

Lyžování dnes a +/- před 30 lety

Jawa 1000 17.12.2018

I když chápu, že někdo může na doby minulé nostalgicky vzpomínat, co se týče lyžování, rozhodně bych neměnila.

Funkční oblečení – udrží vás v suchu a tepelné pohodě po celý den. pro změkčilejší jedince či do extrémních podmínek je k dispozici i vyhřívání. O nějakém vodním sloupci či prodyšnosti si dříve člověk mohl nechat jen zdát. Jakmile bylo trochu teplo, byl zpocený, jakmile byla trochu zima, mrzly mu prsty. To je dnes naštěstí minulostí. Nejvíc jsem nesnášela ty nechutné beztvaré filcové ponožky.

Lyže – opět diametrální rozdíl. kvalitní hrany sjezdovek drží i na ledové plotně, běžky když se dobře máznou, jedou i do kopce. Člověk si může vybrat z nepřeberného množství modelů podle toho, jakým stylem chce jezdit, zda chce závodit, nebo lyžovat na pohodu. Boty dtto. Vázání se snadno zavírá. Ještě si pamatuju, jak jsem dřív rvala vázání běžek zmrzlými prsty. Dnes pohoda. Nebo jak mi tatík pořídil lyže s vázáním bez brzdiček se sychráky. Pravda i před 30 lety zaspal dobu. Podruhé jsem na to odmítla vlézt. Nicméně musím uznat, že se tatínek polepšil a za týden jsem měla fungl nové rosiggnolky s normálním vázáním.:-)

Sjezdovky – lanovka s vyhřívanými sedačkami vás vyveze na vrchol hory. paráda. Dřív si na vleku člověk moc neodpočinul. (Máma prý dokonce pamatuje dobu, že na sjezdovkách chodili do kopce pěšky )

Běžecké trasy – dnes máme upravené trasy, svezení jedna báseň. ještě pamatuju jak nás rodiče tahali po neupravených trasách, na běžkách se spíš chodilo než běhalo. V kombinaci s nefunkčním oblečení hnus fialovej. Nenáviděla jsem to. Dnes běžky miluju.

Přidružené služby - je širší výběr ubytování. Sprcha a záchod na pokoji je standard. Dřív jsme jezdili do podnikových chat se společnou umývárkou a místo normálních postelí byly válendy. Dále je větší nabídka služeb od wellnesu až po různé hospůdky a bary. Je super pít svařáček na vrcholu hory a dívat se na Alpy (horší je sjíždět po několika svařákách sjezdovku potmě :-)). Dále je i větší nabídka jídla. Zde ale musím uznat, že i za dob minulých patřila nabídka na horách k těm lepším. Sice byly zřejmě k dispozici i "chuťovky" typu hovězí přední, nicméně co si pamatuju, tak všude měli smažák, nebo sladký knedlík, což mne jako dítě uspokojilo.

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.