Sobota, 27. dubna

Lepší než sex aneb O jedné celodenní rodinné kratochvíli.

QRulant 11.5.2018

     Pro milovníky adrenalinu v jakémkoliv množství je i letos otevřena atrakce, která je provozována toliko sezónně. Přesněji koncem letošního dubna skončila premávka len o víkendoch a teď poběží non-stop provoz prakticky nepřetržitě až do konce září.

     Ale pěkně od začátku: Loni jsem byl přizván na jednu akci, protože nebylo kým narychlo zaplácnout uvolněné místo v autě. Na nabídku jsem tehdy kývnul, protože jsem si řekl, že tohle by se mohlo líbit mladým frackům zhýčkaným internetem. A protože se řídím heslem důvěřuj, ale prověřuj, rozhodl jsem se tu atrakci osobně vyzkoušet a na účast kývl.

     Celá akce byla vlastně jednodenním výletem do Polska, ve kterém byla (z výchovně-poznávacích důvodů) zahrnuta návštěva koncentračního tábora Osvětim a následně zábavního parku EnergyLandia.
O první části asi tolik: Je dobré být mezi prvními. Množství lidí (činící z tábora poutní místo a způsobující všudypřítomné fronty) mi na tom pietním místě trochu vadily. Naštěstí se počasí (strhlo se něco mezi bouřkou a průtrží mračen) postaralo nejen o velké kaluže v dírách cest mezi baráky, ale také o snížení počtu prohlídkychtivých zájemců. Takže jejich počty jsme mohli obdivovat ponejvíce na odchodu.

01.jpg
ilustrační foto

     Ale přejděme k části druhé, průzkumu zábavního parku v Zatoru vzdáleného cca 20km od Osvětimy. Příjezd sám byl ještě poznamenán nepřízní počasí, což (jak se později ukázalo) nejen nevadilo, ale bylo ku prospěchu věci. Jen bych doplnil, že park má sice k dispozici nemalé parkoviště, leč neznalost řidiče nás zavedla na jednu postranní cestu, takže jsme to k hlavnímu vstupu měli trochu dál.

02.jpg
počasí při příjezdu vyloženě odrazovalo
03.jpg
pochod kolem oploceného areálu skýtal zajímavá panoramata

     Přiznám se, že s ohledem na počasí jsem se trochu zdráhal zakoupit vstupenku a mít tak příležitost celý den kvalitně promokat, leč sázka na nejistotu se nám měla vrátit v podobě výhry. Jak je z přiložené dokumentace vidět, prostředí uvnitř bylo daleko kultivovanější než se zdálo zpoza plotu.

04.jpg
nebyl jsem sice v disneylandu, ale takto nějak si jej představuji

Ale kvůli tomuhle jsem tady nepřijel. Mne zajímalo, co může park nabídnout nejen nejmenším, ale i těm odrostlejším až vyloženě odrostlým. Atrakcí je k dispozici přehršel (osobně si myslím, že je mimo možnosti jedince za jeden den absolvovat vše, co se zde nabízí), je tedy třeba předem zvolit jak správnou strategii, tak i vhodnou taktiku. Například nejít na dětský vláček nebo adrenalinovou atrakci, ze které by vás pravděpodobně museli odnést. Ale absolvovat jakési "zahřívací kolo", které organismu umožní jistou adaptaci na pocity vojenského zkušebního pilota.

05.jpg
v popředí houpačka, v pozadí není vidět větrná elektrárna, ale velmi zajímavá atrakce

Na výřezu z předešlé fotky je vidět, že "lopatka" větrníku umožňuje astronautický výcvik až pro 8 zájemců. Rovněž je z polohy nohy dobře patrné, že stále vítězí zemská přitažlivost, takže odstředivá síla dosud nenatočila gondolu i se zájemci do polohy jako při startu kosmické rakety.

06.jpg
nevím už, jak se nazývá tato atrakce, já osobně zvolil název centrifuga

     Atrakce Formule, u které je dobrá mírná předchozí aklimatizace, sama je však vhodnou aklimatizací právě pro centrifugu. Z aklimatizačních prvků bych vypíchl:
- simulace přetížení při startu
- rozjezd z nuly na full throttle na velmi krátkém úseku
- následný looping celé soupravy
- tuším dva nácviky stavu beztíže (tělo v tu chvíli plave jinam než sedačka pod ním)
- nácvik vývrtky (pro centrifugu není nezbytně nutná)

07.jpgbudete-li hledat tuto atrakci, maketa formule vás k ní navede

     Na dalším snímku je dobře zdokumentován nájezd do startovacího tunelu. Po countdownu je souprava vykopnuta a poslána doslova přímo proti obloze. Myslím, že na výrazu tváří účastníků se kromě zděšení podepisuje i působící přetížení. Tuto atrakci po mírné aklimatizaci rozhodně doporučuji.

08.jpg
start formule doprovází dýmové efekty, bohužel to dokumentující fotku prakticky znehodnotí

     Asi je nemožné popsat na malé ploše vyčerpávajícím způsobem, co všechno zájemcům EnergyLandia nabízí. Proto jsem se zaměřil na "špeky" (které například striktně vyžadují správnou výšku zájemce o atrakci) ale hlavně na pocity a postřehy, které si z internetových stránek můžete těžko odnést.
Jak už jsem psal, počasí bylo zpočátku mizerné, ale způsobilo ten den odliv návštěvníků do té míry, že jsme zvládli fůru atrakcí s čekací dobou pouhých 5 minut. To je výborný výsledek, uvědomíte-li si, že za hezkého dne (a nedejbože o víkendu) je normální čekací doba na zajímací atrakci klidně 30-45 minut. Nám se navíc později odpoledne krásně vybralo počasí, jak je vidět z dokumentačního fota následující atrakce, houpačky na způsob zavěšené pneumatiky (houpe se a kromě toho se otáčí, jen v lese na takhle velkou normálně nenarazíte). Kromě pouťových atrakcí je kolem spousta oddechových ploch a zákoutí, doplněných o prodej pamlsků, zmrzlin, pití či specialit, takže doporučuji být vybaven z domu, neb děti na tyhle věci dost "slyší". Co mimochodem považuju za fajn: můžete si vzít jídlo a pití do batohu s sebou (vyjít a znovu vejít do areálu je problém), nikdo vám za to v areálu hlavu trhat nebude. Druhou možností pak je návštěva regulérní restaurace, kde se dá za rozumnou cenu (cca do 100,- kč/osoba) rozumně pojíst a udělat si tak relaxační pauzu mezi dopoledním a odpoledním programem.

09.jpg
takový typický pohled pro návštěvníka nacházejícího se v zábavním parku

     Mohl bych vám doporučit plavky (k návštěvě některých atrakcí skutečně vhodné, pokud nemáte v plánu buď pokračovat v mokrém outfitu nebo navštívit sušičku, která vás za poplatek vysuší), mohl bych provádět popis a kategorizaci jednotlivých atrakcí či zpracovat statistiku nachozených kilometrů, časové náročnosti a dalších parametrů. Stejně tak jsem mohl naplácat fůru fotek (nebo raději videí), ze kterých si neuděláte ten správný dojem, takže závěrem jen pár technických údajů z atrakce, kterou také hodnotím velmi kladně a vy ji z větší části můžete vidět na tom snímku z pochodu zpoza plotu.


10.jpg
ta max. rychlost přepočtená z m/sec je pouhých 80km/h

     Co dodat závěrem: s dětmi (nebo bez :-D) tam samozřejmě můžete jet třeba hned zítra. S většími dětmi (myslím nad 140cm) bych volil až červen nebo prázdniny, kdy je možnost zdržet se v parku namísto do 6 až do 8 hodin večer (to ty menší pravděpodobně nedají). Také doporučuji pohnout si (nebo naopak nespěchat) při odchodu parkujete-li na té obrovské ploše před areálem. Zvolíte-li čas zavíračky, budete minimálně další půl hodiny popojíždět po té ploše, než se vám podaří vyjet v koloně aut na hlavní cestu.
Jo, a málem bych zapomněl, ještě odkaz: https://energylandia.pl/cs/

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.