Úterý, 23. dubna

Krysy opouštějí loď a brzy nejspíš přestaneme obchodovat s Čínou.

český venkovan 19.5.2018

Pod tím titulkem jsem kdysi zveřejnil jeden článeček .... možná bych se měl dát na věštění.... snad vás tedy onen text z 12.02.14 neurazí...tady je ( případně odkaz na stávající umístění, původně byl na blogu i dnes)

Krysy, jak známo, jsou zvířata, která nějak včas dokážou poznat, že loď jde ke dnu a pan Tvrdík, zdá se, umí něco obdobného.

Pan Tvrdík je vůbec zajímavou figurou – v minulosti leckomu radil a také za to dostal lecjakou trafiku (to by bylo zajímavé prozkoumat třeba i aktuálnímu oznámení o trestním stíhání bývalého premiéra Nečase za údajné nabízení politických trafik, leč o tom možná někdy jindy).

Ještě v armádě absolvoval v roce 1992 misi UNPROFOR v bývalé Jugoslávii, pak byl ředitelem příspěvkové organizace Ministerstva obrany (o tom, že mnohé příspěvkové organizace jsou pouze černou dírou, ve které úspěšně mizí prachy (třeba) ze státního rozpočtu si dnes štěbetají i vrabci na střechách) – tahle se zabývala správou rekreačních zařízení armády.

Po odchodu z aktivní služby v armádě se stal se ekonomickým náměstkem ministra obrany (zase jen poznámka – Kalouskovi je často předhazováno jeho chemické vzdělání, pan Tvrdík má vzdělání vojenské – sice s ekonomickým zaměřením, ale ukončené před rokem 90). Následoval post ministra obrany ve vládách sociální demokracie a zvolení do Poslanecké sněmovny.

Po roce složil poslanecký mandát a vzápětí se nějak stal prezidentem státem kontrolovaných Českých aerolinií – jak hospodaření a aerolinie vůbec dopadly, víme všichni. Od roku 2006 působil jako volební manažer ČSSD a dokázal „vyhrát“ volby pro Paroubka.

Poté je chvíli tak nějak ticho (působí jako blíže nespecifikovaná OSVČ) až se v roce 2012 vynořuje předsedou česko-čínské komory spolupráce. Mezitím se porůznu vyskytoval v různých delegacích a při různých jednáních hlavně ve společnosti páně Haška – včetně jednání Haška a jeho pobratimů se zemanovci před volbami v loňském roce.

Teď Haška opouští a halasně se hrne do spolupráce se Sobotkou 

Evidentně pan Tvrdík má čuch na to, kam se včas vrtnout, aby pokud možno zůstal u lizu, současně mu nedělá problém točit se podle směru aktuálního politického větru jako korouhvička.  Proto bych jeho odklon od Haška a naopak příklon k Sobotkovi chápal jako jednoznačný signál k tomu, že pan Hašek začíná být po svém extempore po volbách poněkud na odpis.

Být však v pozici pana Sobotky tak bych nad veřejně deklarovaným příklonem a prozřením páně Tvrdíka moc nejásal. Mám totiž neodbytný pocit, že veškerá Tvrdíkova činnost má efekt asi takovou, jako měl Fialový hrom v jedné povídce od Jaroslava Haška (pouhá shoda jmen) – ten měl také v zásadě dobré úmysly, leč čeho se dotkl, to zničil.

Ze stejného důvodu mám také poněkud tísnivý pocit z toho, že pan Tvrdík je dosti významnou figurou v oblasti obchodu s Čínou. Ona totiž ta Čína je dnes už docela významným hráčem a dle mého bylo skoro škoda ji jako ekonomického partnera zničit jako (třeba) bývalé české aerolinky.

Hezký den

 

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.