Čtvrtek, 25. dubna

Kryptoměny - investice, bublina nebo letadlo?

brownova.levandule 27.2.2021

Tak se nám ve světě rozmáhají kryptoměny, už je obchodují i velcí obchodníci, banky, těžaři zkupují PC techniku nebo alespoň grafické karty, spotřeba energie na těžení roste.

Výrobci karet spokojení (karty se prodávají draho), energetici spokojení (cena energií roste).

Pravděpodobně jsou spokojení i obchodníci s lidmi, s lidskými orgány, s drogami, se zbraněmi, s nebezpečným odpadem a všelijací hackeři - vyděrači, prostě všichni, kdo nemůžou obchodovat legálně přes banku. Část (zlomek) jinak legálních obchodů prováděných v kryptoměnách pravděpodobně poskytuje dostatečné krytí pro většinové obchody nelegální.

Kryptoměna není nic. Už investice do facebooku nebo podobných nesmyslů je pochybná, ale koupit něco, co je úplné nic je fakt divné (ne že by na tom legální státní peníze byly s krytím o mnoho lépe). Za penězi by měla být protihodnota, jinak jakési svoje peníze může vydávat do oběhu každý. Proč zrovna tyhle někdo kupuje? Nic než PR. Bitcoin má podle reklamní kampaně omezené konečné množství mincí – no a co? Počet kryptoměn nijak omezen přece není.

Kryptoměny se „těží“ prostým zmarem energie v polovodičích. Prý to dělá nějaké předem stanovené výpočty. Jaké? Snaží se to rozkryptovat přístupová hesla do Pentagonu nebo k bankovním účtům? Možná. A možná (pravděpodobně) výpočty slouží k udržování měny ve virtuálním prostoru v oběhu, protože někde ty kryptokonta být musí. Klesajícími nevytěženými zásobami roste cena měny. Hm - tedy o ceně měny rozhoduje stále menší a menší balíček. Jednou (asi brzy) nastane zlom, kdy už náklady na těžbu přesáhnou únosnou mez. Těžaři se přesunou k jiné měně a byl-li oběh měny závislý na těžařích, zhroutí se. Kdo by a proč a za co provozoval síť PC zajišťující oběh „vytěžené“ kryptoměny?!

Předpokládám, že tvůrci systému kroptoměn to vědí a svých virtuálních mincí se včas zbaví. Gratuluji k výdělku.

Někdo vydělá a někdo prodělá. Musí prodělat. Nemůžou vydělat všichni na něčem, co je nic. Za kryptoměnami stojí nulová produkce - jen zmar energie a  uměle vyšroubované ceny PC komponent. Těžařům zůstane hromada neprodejného PC šrotu.

Protože dlouho těžit jiné kryptoměny nebudou. Jestli (až) padne první kroptoměna, rozjede se domino… Bude to cvrkot…

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.