Sobota, 20. dubna

Imigrace – dialog hluchých

burden 29.8.2018

To, co se děje s argumenty o imigraci by stálo za podrobný rozbor. Na ten teď nemám čas, možná za týden napíšu pokračování.

Xenofobové a sluníčkáři se nemohou dohodnout prostě proto, že si navzájem neuznávají argumenty. Jejich myšlení je úplně jiné. Takže obě strany jenom ječí.

Chtěl bych to ukázat na posledním vývoji kolem demonstrací v Chemnitz. Davy demonstrantů se valí ulicemi a chtějí lynčovat všechny co vypadají neněmecky, zatímco Merkelová, autority a sluníčkáři hlasitě tvrdí, že útočníci byli zatčeni a dostane se jim spravedlivého soudu, takže se vlastně nic neděje a vše je v pořádku a jak má být.

To nedorozumění (možná úmyslné) spočívá v tom, že úřady se tváří, že příčinou demonstrací je ona vražda. Tak to ovšem není. Působí zde obecnější princip, který rozlišuje příčinu a spouštěcí mechanismus („trigger factor“).

Příčinou těch demonstrací a nevůle většiny původních obyvatel je to, že s příchodem mnoha tisíců imigrantů došlo k výraznému zhoršení kvality jejich života v mnoha směrech. Terorizmus, vraždy a znásilnění jsou pouze ty nejextrémnější a nejviditelnější projevy imigračního problému. Ti lidé, kteří zde žijí ale vnímají celé spektrum jiných „měkčích“ omezení, které ovšem v součtu vadí hrozně. Dům či byt za který spláceli hypotéku třicet let je najednou bezcenný a neprodejný, protože tu nemovitost v „obohacené“ čtvrti nikdo nekoupí. Takže dávali půl příjmu po většinu života zcela nadarmo. V noci je hluk, takže se nedá spát. Ulice je plná odpadků. Maminka s kočárkem není znásilněna prostě proto, že do parku, kde jsou stovky tmavých mladých mužů se neodváží vejít. Dívky se musí zahalovat, protože jinak je budou atakovat šaríja hlídky. Vepřové nekoupíte, protože řezníkovi místní muslimové vyhrožují. Takto by se dalo pokračovat donekonečna. Nakonec každý, kdo bydlí v Severních Čechách obohacených Romskou komunitou ví, o čem mluvím. Obdobné demonstrace, jaké jsou teď v Saské Kamenici přece byly před nějakými tuším osmi lety ve Šluknovském výběžku. Týdny to trvalo, nejdříve toho byly plné internetové diskuse, potom i televize, dosáhli toho, že tam přijel premiér Nečas a stejně si nepomohli a nezměnilo se nic.

Takže ona vražda nebyla příčinou, proč ony demonstrace vznikly, byla to jenom ta jiskra (spoušť nebo-li trigger), která zapálila směs, která již byla namíchaná. Jinými slovy zatčení podezřelých a jejich odsouzení nezmění nic. To, co obyvatelé Saské Kamenice chtějí je, aby jejich město bylo opět tak bezpečné a čisté, jako bylo před přijetím a vnitroněmeckou distribucí imigrantů. A toho prostě nelze dosáhnout. Pokud a dokud zde imigranti budou, tak bude na ulicích bordel a nebezpečno a bude docházet k vraždám a znásilněním bez ohledu na to, zda budou útočníci dopadeni či nikoli.

Nevím o jediném případu, kdy by se integrace povedla – a těch pokusů byly stovky. Jinými slovy ono pouliční lynčování barevných na ulicích má smysl – jakkoli je nezákonné. Nelze očekávat, že by německá vláda a úřady dosáhli repatriace drtivé většiny imigrantů a už vůbec nelze očekávat, že by je podle vzoru starého 80 let vyhladili. Takže jedinou možností, jak to vidím já je, že imigranti budou mít takový strach, že odejdou sami. (Nakonec ještě před několika málo sty lety byla pro Afričana nejhorší noční můra, že bude chycen, naložen na loď a odvezen do Evropy či Ameriky - jak se ten čas mění, to jsou paradoxy). Samozřejmě, že nejlepším řešením by bylo, kdyby strach neměl nikdo. To ale nelze dosáhnout. Takže dle mého názoru je lepší, aby se imigranti báli Němců, než Němci imigrantů. Jenomže to je přesně to, čemu se pokusí úřady, vláda, justice a policie zabránit.

No, uvidíme, jak to dopadne. Můj odhad je, že to ještě pár let potrvá, ale že nakonec napětí vyústí ve velký výbuch a masakr. Nepřeji si to, ale očekávám, to. Má někdo jiný pocit?

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.