Pátek, 19. dubna

Chytre stroje nahradi hloupe lidi. Co pak ale s temi?

Pan Pravda 20.11.2018

Jak jste asi pochopili z me fotoreportaze, ucastnim se celosvetove konference technickych vizionaru a futuristu na tema budoucnost lidske prace. Krome prednasek spicek v oboru, na kterych se dozvidame zajimave vsci, napr. to, ze 70% dnesnich povolani nebude do 20 let existovat se take v praxi seznamujeme s technologiemi nahrazujicimi lidskou praci.

Dnesni den byl opravdu zajimavy - navstivili jsme plne automatizovane distribucni centrum nejmenovaneho pivovarskeho koncernu. Zatimco z beznych skladu je clovek zvykly na stovky jesterkaru a jinych manualu, tady je na veskerou praci jen dopravnikovy a skladovaci system firmy Mannesmann. Palety se tyci ve 13 patrech, monorailove a valeckove dopravniky vozi prepravky az rychlosti 100 km v hodine a vse je neuveritelne impresivni.

To nejzasadnejsi ale je, ze z puvodnich 800 zamestnancu jich zbylo 50. Zasadne se vsak zmenila jejich pracovni napln a pozadavky na ne kladene. Misto tlacicu paletaku se jedna o manazersky mikrotym a cca 40 techniku udrzujicich vsechny technologie nepretrzite v chodu. Vubec nepochybuju, ze toto je budoucnost a zabrani tomu, aby nevzdelani lide svymi naroky omezovali zamestnavatele a zakazniky. Podobne, jako zavedeni autonomniho metra v Parizi minimalizovalo stavky strojvedoucich.

Etickou otazkou zustava, co pak s lidmi, kteri na kvalifikovane prace nestaci. Zitra na to mame puldenni panelovou diskusi, co si o tom myslite vy?

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.